Söderköping - Norsholm

Göta-Kanal kryssning från Söderköping till Norsholm

genom 12 slussar med M/S Göta Lejon

Vi avreser med kryssningsfartyget M/S Göta Lejon från Östergötlands gamla handelsstad Söderköping. Efter Söderköpings bro passerar vi Söderköpings gamla skeppsdocka innan vi kommer fram till vår nästa sluss som heter Duvkullen. Här passerar vi även Mariehofs slottsbyggnad från 1300-talet. I dess mörka källarvalv satt en gång ryska krigsfångar som var med och grävde Göta Kanal. 


Vi slussar igenom Karlsborgs långa slusstrappa som höjer oss 20 meter över havet. Vidare slussar vi igenom den mest besvärligaste passagen på Göta Kanal. Slussen heter Klämman och har fått sitt namn av att kanalen ligger inklämd mellan de höga kullarna på bägge sidor. Vi passerar Västra Husby kyrka som byggdes på 1100-talet och helgades åt Sankt Olof som var en Norsk kung som kom hit på 1100-talet för att kristna den hedniska befolkningen som då bodde här.

Vi passerar bron Snövelstorp. Det var här som vår dåvarande konung Karl den 14:e Johans fartyg Esplendian lade till för att släppa av kungen som tröttnat på den sakta farten på Göta Kanal. Han fortsatte sin resa till häst ner till Mem för att inviga Göta Kanal som inträffade den 26 september 1832.


Vi kryssar ut på sjön Asplången, runt sjön ligger tre stora gårdar, Luddingsbo, Minsjö och Hulta gård. Gården Hulta har gett namn till nästa sluss vi kommer till. Vi slussar genom Bråttom. Namnet kommer av att ett fartyg en gång haft för bråttom och inte kunnat stoppa utan ränt rakt in i slussportarna.


Vi närmare oss vår destination Norsholm som är en gammal järnvägsknut. Här i Norsholm ligger även en av Östergötlands största gårdar Norsholms Gård.

Pris vuxen enkel resa 645:- , t/r 745:-

Pris barn i målsmans sällskap

6 - 12 år halva priset

0 - 6 år reser fritt.


Avgång från Söderköping kl: 09.00 med ankomst till Norsholm kl: 13.00

Avgång från Norsholm kl: 13.45 med ankomst till Söderköping kl: 17.45


Övriga upplysningar

Fullständig bar, cafeteria och restaurang. 

Datum 2024:

Bokning 011-127801 , info@rscl.se , www.rscl.se